Saç Ekimi

SAÇ EKİM
 
Saç kaybının artık çok belirginleştiği ve geriye dönüşünün olmadığı durumlarda kişinin çok geç kalmadan bir saç nakli uzmanına danışmasında fayda vardır. Saç naklinde geliştirilen son tekniklerle işinin uzmanı doktorlar gerçekten de mükemmel sonuçlar yaratabiliyor. Artık yeni tekniklerde saç ekimi, kesmeden, ameliyatsız, yara izi olmadan yapılabiliyor… Saç ekimi kıl kökü nakli olarak adlandırılabilir. Saç ekimi, saçların yoğun olduğu bölgelerden (ense ve yan kısım) alınan saç köklerinin daha seyrek olan saçsız bölgelere Transferi işlemidir. Saç ekimi kişinin kendi dokusunun başka bir bölüme aktarılması şeklinde yapılan organ naklidir. Günümüz teknolojisinde saç ekimi işlemi ile doğal görünümler elde edilmektedir. Saç dökülmesi ile kişilerde oluşabilecek çeşitli psikolojik ve sosyal yaşamdan uzaklaşma gibi durumlar saç ekimi sayesinde ortadan kaldırılmaktadır.. 10-15 saç hücresi taşınınca punch, 3-5 kıl içeren deri parçacıkları nakledilecekse mini greftler, taşınabilen en küçük saç dokularına (1-2 saç hücresi) mikrogreftler denir. Saç ekiminde ulaşılan son teknik, ‘Mikroimplantasyon’ tekniği. Saçın tamamına yakınını kaybeden bölgeler için birden fazla seans uygulanması gerekebilir. Sadece lokal anestezik ilaçlar hafif bir sızı hissettirebilir. Operasyon sonrası doktorun önereceği ağrı kesici ve antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılmasıyla operasyon sonrası süreci ağrısız ve oldukça rahat bir şekilde tamamlanır. Ciddi bir rahatsızlığı olmayan, Androgenetik alopesia (erkek tipi saç dökülmesi) olan herkese saç ekimi yapılabilir. Erkek tipi saç dökülmesi, saç dökülmesine genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde erkeklik hormonu olan testosteronun etkisi ile gelişmektedir.
 
 
 
SAÇ EKİM SÜRECİ 
 
 
 
Saç kökü ve üzerinde gelişen kılı kapsayan saç folikülünün çevresinde, kökü ve dolayısıyla kılı beslemekten sorumlu hücreler bulunur. Erkek tipi saç dökülmesine sahip kişilerde, testosteron hormonunun etkisiyle bu besleyici hücreler ölürler. Beslenemeyen saç önce zayıflar, incelir, sonra uzamamaya başlar, en sonunda da ölür ve dökülür. Bu durumdaki hastalar için saç ekimi, kalıcı çözümler sunan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca diğer tip saç dökülmelerine sahip kişilerde ise donör alan denen başın arkasında, ensede ve iki kulak arasında kalan bölgede bir sorun yoksa donör alandan alınan saçlarla ekim yapılabilir. Operasyondan sonra ekim yapılan alanda, kan pıhtılaşmasına bağlı kırmızı kabuklanmalar görülür. Hastaya ekimden sonra, 10 gün boyunca hergün ve günde birer kez olmak üzere saçlarını düzenli olarak yıkaması tavsiye edilir. Bu yıkamalar ile kabuklanma önlenir. Bu kabuklanmalar 7-10 içinde tamamen dökülür ve ekim alanı iyileşir. Oluşan kabuklanmaların dökülmesi ile ekilen saçlarda dökülür; ancak dökülen, ekilen kök değil saç telidir ve bu dökülme normaldir. Böylece hasta, 15 gün-1 ay içerisinde ekim öncesi haline döner. 
 
Operasyon sonrası 3 aylık süre boyunca bu görünümde bir değişiklik olmaz. 3.ayın sonunda yeni saçlar ufak ufak çıkmaya başlar. Ekim yaptıran kişideki gözle görünür değişim 6. aydan itibaren ortaya çıkar. Bu sürenin akabinde her ay ortalama % 10′luk bir artışla saçlar uzamaya devam eder ve 1.yılın sonunda hasta, yeni saçlarına eksiksiz bir şekilde sahip olur. Saç ekimi operasyonu, hastanın saç
 
 dökülmesi sürecinin tamamlanıp tamamlanmamasına göre veya ekim yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre birden fazla seansı gerektirebilir
 
***SAÇ EKİMİ ÖNCESİ VE SONRASI
 
 
Saç Ekimi Operasonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Operasyondan 1 hafta öncesinde Aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanmayınız. Operasyondan 3 gün öncesinde ALKOL almayınız. Kronik (şeker, kalp, tansiyon, tüberküloz v.b.) veya akut hastalıklar nedeniyle kullanmakta olduğunuz ilaçları doktorunuza mutlaka bildiriniz. Operasyondan önceki 2 hafta trisıklik antidepresanlar, pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar (heperin coumadin v.b.), beta blokerler ve mao inhibitörleri (aurorix v.b.) kullanmayınız. Bu süre içinde eğer bu ilaçlardan almış iseniz lütfen doktorunuza bildiriniz. Operasyon öncesi kafa derisi ve saçınıza hiçbir lokal ilaç sürmeyiniz. Operasyona gelmeden önce saçınızı yıkayınız ve yıkama sonrası hiçbir jöle veya sprey kullanmayınız. Operasyona gelmeden önce mutlaka kahvaltı yapınız. Eğer operasyonunuz öğleden sonra olacaksa gelmeden önce hafif bir öğle yemeği yiyiniz. Operasyon sonrası takmak için mutlaka arka kısımdan gevşetilip sıkılaştırılabilen bir şapka getiriniz. Operasyondan 24 saat öncesi mümkünse sigara içmeyiniz, eğer yapamıyorsanız azaltmaya çalışınız. Unutmayınız ki sigara iyileşme sürecinizi uzatacaktır. Operasyondan 1 hafta öncesinde B ve E vitaminleri içeren multivitamin preparatlarını kanamanızı artıracak olması nedeniyle almayınız. Operasyondan sonra 6 saat araba kullanmanızı tavsiye etmiyoruz, aracınız ile gelecekseniz yanınızda kullanacak birisinin olmasına dikkat ediniz. Operasyona gelirken giyip çıkarma esnasında başınıza sürtmeyecek ve rahat giyip çıkarabileceğiniz tipte bir kıyafetle (gömlek, hırka v.b.) geliniz.
 
 
 
 
 
Saç Ekimi Operasonu Sonrasi Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Operasyondan sonra, saç ekilen bölgede, kan pıhtılaşmasına bağlı kırmızı kabuklar görülür. Fakat bu kabuklanmaönlenebilir. Bunun için, ekimi takip eden bir hafta boyunca, her gün birer kez saçların yıkanması tavsiye edilir. Kabuklar 7-10 gün içinde tamamen dökülür ve saç ekilen bölge iyileşir. Yaklaşık 1 ay sonra ekilen saçlar dökülmeye başlar. Burada dökülen, saç telidir. Ekilen kök değildir. Bu aşamada saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, yeni saç telleri çıkaracak olan saç köküdür. Operasyon sonrası 3 aylık süre boyunca bu görünümde bir değişiklik olmaz. Fakat üçüncü ayın sonunda yeni vesağlıklı saç telleri çıkmaya başlar. Ekim yaptıran kişideki gözle görünür değişim, 6. aydan itibaren fark edilir. Bundan sonra, her ay ortalama % 10′luk bir artışla saçlar uzamaya devam eder ve 1 yılın sonunda hasta, yeni saçlarına eksiksiz bir şekilde sahip olur. Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmeli? Yeni köklerin sorunsuz uyum sağlaması için saç ekimi yaptıran kişiler, operasyondan sonraki 2 gün suyla temastan ve kozmetik ürünlerinin kullanımından kesinlikle kaçınmalıdır. Saç ekimi yapıldıktan sonra 3. gün, ekim yaptırılan merkezde hastaya ilk yıkama yapılır ve devam eden günlerde nasıl yıkama yapacağı uygulamalı olarak gösterilir. Saç nakli yapılan bölgelerde açılmış olan deliklerden ince kan sızıntıları olur ve bunlar pıhtılaşarak, saç derisinde kabuklanma şeklinde görülür. Bu kabukların koparılması veya bunlarla oynanması, yeni ekilen ve uyum sürecinde olan köklerin zarar görmesine, dahası yeni saçın çıkmamasına sebep olabilir. Bu yüzken kabuklara kesinlikle müdahale etmeyiniz.Bu durumda saç ekimini yapan uzmanla irtibata geçiniz. Operasyon sonrası ilk günlerde mümkün olduğunca alın ve göz çevresine buzla kompres yapılması tavsiye edilir. Böylece operasyon sonrası oluşabilecek şişliklerin önüne geçilir. Saç ekimi yaptıran kişilerin, 1 ay boyunca havuza, denize, solaryuma ve saunaya girmeleri ve ağır spor yapmaları tavsiye edilmez. Yaz aylarında ekim yaptıranlar, güneş ışığı ve sıcaktan korunmak amacıyla, şapka kullanabilir. Ekimden sonra bir hafta boyunca hastanın sırt üstü yatması ve ekim yapılan bölgeyi mümkün olduğunca yastığadeğdirmemesi tavsiye edilir. Operasyonu takip eden 5 gün boyunca, doktorun önereceği antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılır.
 
 
*SAÇ EKİMİ FUE YÖNTEMİ
 
 
 
FUE İşleminin Aşamaları
 
Önce ense saçlarının traş edilmesi ile başlanır. Diğer yönteme göre daha geniş bir alan hazırlanması gerekir. Köklerin alınacağı bölge lokal anestezi yapılarak uyuşturulduktan sonra 0.6-1 mm çapındaki çok ince iğnelerle köklere tek tek girilerek çıkarılır. Bu metot ile elde edilen greftler foliküler ünitelerden oluşmaktadır ve üzerinde bir işlem yapılmasına genellikle gerek yoktur. FUE metodu öncesi yapılacak FOX test ile kişilerin bu metot ile Saç ekimine uygun olup olmadıkları tespit edilebilir. Özellikle cerrahi işlemden çekinen insanlar açısından da tercih edilen bir metot olmakla birlikte dezavantajları da olan bir yöntemdir.

Scroll to Top